'Heilmare der Nieuwe Eeuw'

'Heilmare der Nieuwe Eeuw'

In de tijdspanne van Righ.Art/’s tweetalige gedaantewisseling heb ik veel tijd doorgebracht op websites met Nederlandse woordenlijsten. Sommige woorden vond ik dermate beeldig dat ik die nu ook zelf gebruik – alhoewel, voornamelijk op Righ.Art/, want met oog op verstaanbaar kunnen blijven moet ik in het dagelijkse leven bewust grijpen naar leenwoorden.

Een van die mooie woorden was Heilmare (‘Evangelie’, waarbij ‘mare’ een oud woord is voor boodschap of bericht), aangetroffen op de website van de Bond Tegen Leenwoorden, maar ook aanwezig in het Woordenboek der Nederlandsche Taal van het INT.
Niet dat ik per se iets wilde maken met een religieus onderwerp, maar die verouderde of vergeten woorden vind ik bezielend en deze was mij bijgebleven.

Spoel een paar weken vooruit. Eens in de zoveel tijd kijk ik een van mijn meest geliefde anime-reeksen opnieuw van begin tot eind, Neon Genesis Evangelion, en na wat bladeren op Wikipedia uit nieuwsgierigheid kwam ik erachter dat de Japanse hoofding van de reeks naar het Engels vertaalt als ‘New Century Gospel’. Opeens klikte het. Daar was de hoofding van mijn volgende werk, Heilmare der Nieuwe Eeuw, een min of meer boekstafelijke vertaling van het Engels (New Century Gospel).

Toen moest ik nog iets verzinnen want de alhoewel de bewoording al op de rit was, nu het werk zelf nog. Nummer 63 is een eigen uitvoering van een bekende scène uit de reeks, nadat hoofdpersoon Shinji met Eva-01 de eerste Angel verslaat die zichzelf tot ontploffing brengt. Het beeld van het werk is dat Eva-01 wegloopt van deze ontploffing die denk ik het beste te vergelijken is met de kracht een kernbom.

De Japanse karakters in de achtergrond is de hoofding van de anime-reeks in het Japans: 新世紀エヴァンゲリオン (in het werk dienen deze te worden gelezen in de richting van boven naar beneden, en dan van rechts naar links).

Tot slot mijn lof voor wat ik zie als een van de meest uitzonderlijke mecha verramen in anime geschiedenis, ontworpen door Ikuto Yamashita en Hideaki Anno.