Het Zaakwoordenboek der Lage Landen

Het Zaakwoordenboek der Lage Landen

Na een toespraak waarin ik half struikelde over mijn eigen woorden, tegenover maaglingen en vrienden, was het Zaakwoordenboek der Lage Landen eindelijk een feit. Het slot is eraf, en ieder die nieuwsgierig is kan het ZLL bezoeken middels zaakwoordenboek.nl.

Het ZLL is er, na maanden werk. Wat begon als een eenvoudige woordenlijst in oogstmaand vorig jaar is nu een honderden bladzijden jong zaakwoordenboek, maar ook een ruwe edelsteen. Vergeleken met menig zaakwoordenboek op het wereldweb is er nog niet veel te vinden. Er moet zoveel gebeuren dat ik bijna duizelig word van de gedachte alleen al, maar zoals sommige verwanten mij al terecht vertelde, als ik op dat droombeeldige ogenblik moet wachten zou het ZLL nog voor jaren op slot blijven. Dit was een werkelijkheid die ik moest aanvaarden – het ZLL moest open terwijl ik er nog aan sleutel, maar er is wel een korrel zout te nemen terwijl het wordt verfijnd.

Nu het ZLL er is zal ik ook righ.art moeten aanpassen. Alhoewel de kunsteerzucht nu verminderd is, wil ik deze uitlaatklep wel behouden. Het is tevens ook een mooi kanaal voor ZLL-nieuws (totdat het ZLL een nieuwsgedeelte krijgt, wellicht ooit in de toekomst). Righ.art zal grotendeels om taal gaan draaien, maar dat is een aardse ontwikkeling die mijn huidige levenstrap juist weerspiegelt, en ik kijk ernaar uit om met nieuwe verramen aan de slag te gaan.

Tijd voor alles vinden zal een uitdaging zijn, maar ik vind dat er iets moet zijn voor het Nederlands als het ZLL, en dat geeft meer dan genoeg kracht om het ook een werkelijkheid te maken.