Het Zaakwoordenboek der Lage Landen

Het Zaakwoordenboek der Lage Landen

Na een toespraak waarin ik half struikelde over mijn eigen woorden, tegenover dierbaren, was het Zaakwoordenboek der Lage Landen een feit. Het slot is eraf, en een ieder die nieuwsgierig is kan het ZLL bezoeken middels zaakwoordenboek.nl.

Wat begon als een eenvoudige woordenlijst in oogstmaand vorig jaar is nu een honderden bladzijden jong zaakwoordenboek. Een ruwe edelsteen. Vergeleken met menig zaakwoordenboek (of encyclopedie) op het wereldweb is er nog niet veel te vinden. Er moet zoveel gebeuren dat de gedachte alleen al duizelingwekkend is, maar zoals sommige verwanten mij reeds terecht vertelden, als ik op dat droombeeldige ogenblik moet wachten zou het ZLL nog jarenlang op slot blijven. Dit was een werkelijkheid die ik moest aanvaarden – het ZLL moest open als een werk in uitvoering, maar de verfijning gaat immer door.

Nu het ZLL er is zal ik ook righ.art moeten aanpassen. Alhoewel nu de kunsteerzucht is verminderd, wil ik deze uitlaatklep wel behouden. Het is tevens een mooi kanaal voor ZLL-nieuws (totdat het ZLL ooit een eigen nieuwsgedeelte krijgt). Righ.art zal nu grotendeels draaien om de Nederlandse taal, maar deze ontwikkeling weerspiegelt mijn huidige levenstrap en ik kijk ernaar uit om met nieuwe verramen aan de slag te gaan.

Tijd vinden voor dit allemaal naast een voltijdse baan zal een uitdaging zijn, maar ik ben overtuigd dat er iets moet zijn voor het Nederlands als het ZLL. Moge deze overtuiging het ZLL vormen tot een voortbrengsel dat ook anderen ooit zal kunnen bezielen.

(Bijgewerkt op 29-03-2023.)