Nieuwsbriefje: Kwetterij & Meteenschrift

Nieuwsbriefje: Kwetterij & Meteenschrift

'Social media'... de socials... Het kwaad en de verlossing. Het vlijmscherpe mes dat aan beide zijden snijdt.

Al wil ik het liefst bij mijn beginselen blijven en alles weren wat in de buurt komt van maatschappelijke netwerken, is het niet wenselijk om het Zaakwoordenboek der Lage Landen voor eeuwig verborgen te houden en er op deze wijze ruchtbaarheid aan geven zou op een dag moeten gebeuren.
Anderzijds moet het ZLL moet ook niet te snel groeien, het is nog jong en heeft jaren nodig om van waar raadpleegbaar nut te kunnen zijn. Gestage groei dus, beetje bij beetje.

Wat nu? Wat te doen? De aanwezigheid van het zaakwoordenboek op andere oorden moet een soort doel hebben. Ik zou niet willen dat deze aanwezigheid er enkel is voor het zijn.

Wat te doen, wat te doen...

Honderd Dagen

Na wekenlang overwegen heb ik besloten om er een soort proefneming van te maken. Elke dag schouw ik een aantal willekeurige bladzijden op het ZLL. Mijn eigen steekproef om te zien hoe het gaat, en tegelijkertijd neem ik die gelegenheid te baat om weer iets aan te pakken of te verbeteren.

Het gevallen kwartje leidde mij naar een uitbreiding van dat verraam. In plaats van enkel een steekproef uit te voeren voor het schouwen en mogelijk verbeteren zal ik tevens honderd dagen lang elke dag een willekeurig woord uitlichten voor deze maatschappelijke kanalen. Daarnaast zal ik ook wat andere zaken oppakken en berichten plaatsen over taalkwesties in het nieuws. Ook zal de nieuwsbrief daar gedeeld worden gedurende deze honderd dagen, maar niet ten koste van het werk aan het zaakwoordenboek — dit zal te allen tijde de voorrang genieten.

Uiteindelijk is honderd dagen een vrij korte tijd voor iets wat mogelijk ook dáár jaren nodig heeft, maar ik ben gewoon benieuwd of er 'iets' gebeurt tijdens die dagen, met betrekking tot verkeer op het zaakwoordenboek. Als het tegenvalt stop ik er weer mee, maar mocht er iets van beweging ontstaan dan is het wel leuk voor 'erbij', dacht ik zo.

In louwmaand kijken wij weer.


Kanalen

Twitter

Waar leeft taal? Ik zou het niet weten. Het is jammer dat Nederland niet zijn eigen Twitter heeft, maar het is min of meer nou het wereldplein geworden (zelfs al zijn er inmiddels ook andere (soms grotere) netwerken).

Instagram

Gezien hoe 'onbetrouwbaar' Twitter is, of liever gezegd nu is (mensen worden voor de geringste dingen verbannen) vind ik het van belang dat het zaakwoordenboek op minstens nog een plek aanwezig is. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat er iets van taal leeft op Instagram, gezien daar alles draait om (bewegend) beeldbeeld, maar het is toch een groot en nog steeds welgezien netwerk, dus ik neem de gok – alhoewel ik geen verwachtingen heb van groei daar.

Een derde?

Daar ben ik nog niet uit. Er zijn andere netwerken ter wisselkeus voor Twitter, maar ik begin eerst met deze twee. Eens zien of ik wat meer oogballen kan krijgen op het zaakwoordenboek.


Afbeelding (achtergrond): Andy Reago & Chrissy McClarren, CC BY 2.0, middels Wikimedia Commons
Afbeelding (vormgeving): C. Righart